במסגרת עבודה בתואר השני, אני כותבת עכשיו על מחזור טקסטיל. חשבתי שזאת הזדמנות מצויינת לדבר איתכם קצת על הנושא הזה שעוד לא עסקתי בו בבלוג.
מה המשמעות של מחזור טקסטיל
מיחזור טקסטיל הינו תהליך שבו בגד שלא נמצא יותר בשימוש מסוגל להתפרק ולהפוך לבגד חדש אחר. את התהליך הזה אפשר לחלק לשלושה מצבים אפשריים:
1. הטקסטיל מתפרק לחומרים שאינם יכולים לעבור מיחזור בכלל – והם עוברים להטמנה/שריפה.
2. הטקטסיל מתפרק לחומרים שמהם אין אפשרות ליצור טקסטיל חדש ולכן החומר עובר הנמכה – הוא הופך למוצר בשימוש נמוך יותר (לא בגד).
3. הטקסטיל מתפרק לחומרים המסוגלים להפוך לחוטים חדשים ומשם לבדים חדשים.
כמובן שהאפשרות האחרונה היא הרצויה ביותר, אולם לצערנו היא זאת המתרחשת בהיקף הקטן ביותר. מיחזור טקסטיל שכזה דורש אמצעים וטכנולוגיה שלא זמינים לכל, או יותר נכון הזמינות שלהם לא מעניינת את הכל.. כמו בכל תחום אחר בחיים, מה שדורש משאבים דורש הצדקה בעיני רשויות / מדינות. הצדקה מגיעה בדרך כלל או מאינטרסים כלכליים או מלחץ ציבורי – ושניהם לא מספיק בנמצא.
בכל מקרה חשוב להכיר את שלושת המצבים האפשריים כי הם גם אלה שמגדירים את מיחזור הטקסטיל המדובר. זאת אומרת, יכול להיות שתשמעו על מקום מסוים שבו ממחזרים כביכול אחוז כזה וכזה של טקסטיל. אומנם, ממבט קרוב תבינו שמדובר במצב 2 – מחזור עם הנמכה – זה שבעיני רבים לא נחשב למיחזור אמיתי בכלל.
מה המצב בישראל
נתחיל לנסות ולהבין מה קורה אצלנו בארץ, אם כי אפשר להגיד קודם כל – שבעצם לא קורה כאן כלום.
ישראל מייצרת לפחות 500 אלף טון פסולת טקסטיל מדי שנה, בעוד המיחזור שלה מתקיים ברמה מינימלית ביותר, ורק מהסוג השני.
השחקנית המרכזית בארץ היא חברת ״רוזניר״ שאוספת טקסטיל ממכלי מיחזור הפרושים במדינה. את הטקסטיל הזה היא מפרקת לחומרי הבסיס – וממנו היא מייצרת חומרים נמוכים יותר כגון סמרטוטים לניקיון.
זה אומר שעדיין, רוב פסולת הטקסטיל שלנו הנפלטת מחנויות יד שניה – עוברת להטמנה או הופכת למשהו אחר.
יוזמה חדשה בארץ בהובלת ויקה כנר ורויטל נדיב נקראת Re-Fresh Global ומטרתה לנסות ולהנהיג בישראל מחזור טקסטיל רחב יותר. במסגרת היוזמה החל לאחרונה פיילוט בשיתוף עיריית כפר סבא, לאיסוף טקסטיל ומיונו. כן ירבו כאלה!
יוזמות מעניינות בחו״ל
חברת H&M השוודית היא חברה הידועה במאמצים שלה לעבר קיימות. היא הייתה חברת האופנה-המהירה הראשונה שהתחייבה ליעדים ירוקים לקראת שנת 2030. חשוב לציין שקיימת לא מעט ביקורת על המהלכים הלא-תמיד-מתחשבים של החברה, אבל אין ספק שהיא מובילה לפחות בהעלאת מודעות לצרכן הלא-מודע.
בנושא מיחזור טקסטיל, החברה עושה כבר שנים מאמצים להפוך להיות חברה מעגלית. במסגרת זאת, לפני חודשיים הוצבה מכונה חדשה בשם ״looop״ בחנות הדגל של המותג בשטוקהולם. מדובר במכונה שמסוגלת לקחת בגד שלא נמצא בשימוש, ועל המקום, להפוך אותו לבגד חדש. בתוך 8 צעדים הטקסטיל מפורק, הופך לסיב ואז לחוט חדש, ובסופו של דבר נסרג לבגד חדש. לדברי החברה, לא נעשה שימוש במים ולא בחומרים כימיים, אלא רק בתוספת מינימלית הכרחית של חומרים סביבתיים.
בקרוב יוכלו הצרכנים להגיע עם בגד ישן, לשלם 150 קרונות שוודיות (כ-60 ש״ח) ולצאת עם דגם חדש הביתה. כל ההכנסות אגב מועברות למחקר ופיתוח חומרים מקיימים חדשים. אזכיר שעד 2030 החברה מתכוונת להגיע ליעד שבו כל החומרים שהיא משתמשת בהם יהיו או ממוחזרים או ממקור סביביתי, נתון שעמד בשנת 2019 על כ- 57%.
״looop״ היא המכונה הראשונה מסוגה בעולם הממוקמת בתוך חנות. המכונה יוצרה בשיתוף פעולה של הקרן של H&M יחד עם The Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel. אבל, הם מתכננים למכור את הטכנולוגיה כדי שעוד חברות יכלו להפוך להיות מעגליות בעתיד.
במקום אחר, עיר באיטליה בשם פראטו ממחזרת כבר שנים את הטקסטיל שלה בצורה מושלמת. החברות המקומיות שם ממחזרות טקסטיל מאז המאה ה-19, עוד לפני שהחלה המהפכה הירוקה. הכל התחיל מצורך שעלה במהלך מלחמות שעברה המדינה – להשתמש בטקסטיל הקיים ולהפוך אותו לחדש. המפעל הממוקם בפראטו מעביר את הידע כבר שנים מאב לבן, וכיום הם עדיין היחדים בעולם שיש להם את הטכנולוגיה למחזר צמר וקשמיר.
הבגדים המשומשים שמגיעים למפעל מופרדים קודם כל לפי סוג החומר ולפי צבעים. בעזרת מכונות ענק הם עוברים תהליך של כביסה, גריסה, וטוויה לחוט חדש. בסופו של תהליך הם נשארים במצב הזה עד שיש קונים לחוטים החדשים – ואז לפי דרישה נארגים לבדים חדשים. השיטה הייחודית של הפרדת הצבעים מאפשרת בין היתר גם חיסכון משמעותי בשלב של צביעת בדים.
בממוצע, רק כ-1% מתוך 100 מיליון טון של טקסטיל המיוצרים מדי שנה – ממוחזרים. בשנת 2018 מוחזרו בפראטו 143,000 טון של טקסטיל, שהיוו 15% מהסך בעולם.
לסיכום, הדרך לעתיד טוב יותר עוד ארוכה. היא כוללת כנראה טכנולוגיות חדשות בתחום, אבל קודם כל תשומת לב של מקבלי ההחלטות ורצון לשנות מציאות.