במלאות שנה לתהליך שאני עוברת, ובקרוב חצי שנה לבלוג הזה, אני שמחה לבשר לכם את החדשות המרעישות – אני הולכת לעשות תואר שני בתחום!
זה לא סוד שה״תחום״ לא באמת מספיק מפותח בארץ, ובטח של בשילוב עם אופנה (דבר כזה פשוט לא קיים פה). אבל חשבתי על זה רבות, והחלטתי לשלב את הדברים. תואר ראשון באופנה הרי כבר יש לי, את הידע בהיסטוריה של האופנה, בבדים, בגזרות – כבר רכשתי. עכשיו הגיע הזמן להשיג כמה שיותר ידע על אקולוגיה, על תהליכים סביבתיים, על חברות ברות קיימא ועל כלכלה סביבתית.
הייתה התלבטות רבה מה ללמוד בדיוק ואיפה, לא אלאה אתכם בנושא. (אם את מישהו זה במקרה באמת מעניין, יכולים לפנות אליי כמובן במייל או באינסטוש).
בסופו של דבר החלטתי על תואר שני באוניברסיטת בר אילן:
״ניהול חדשנות סביבתית בחברות״.
אז מה זה אומר בעצם?
בשנים האחרונות, ככל שהנושא הסביבתי מתפתח בעולם, חברות רבות מבינות שעליהן לעשות שינוי. לא מדובר רק בחברות חדשות שמניפות את הדגל הירוק, אלא דווקא בחברות קיימות שמבינות שמשהו צריך להשתנות. העולם מתפתח, הצרכנים כבר דורשים לראות אכפתיות, ורבות מהחברות לוקחות יועצים מתחום הסביבה ע״מ להניע תהליכים סביבתיים.
בתחום האופנה המהירה, המובילה העולמית היא H&M שכבר שנים עוסקת ביעדים לעבר קיימות. החברה הבטיחה זה מכבר להפחית את פליטת גזי החממה שלה וגם להגיע לשימוש של 100% בדים ממוחזרים או ברי קיימא, וכל זה עד לשנת 2030.
בתחומים אחרים אפשר לציין את חברת לוריאל למשל שבמסגרת צעדי הקיימות שלה לשנת 2030 השיקה לאחרונה ליין ירוק. מעכשיו לכל צרכנית היכולת לבחור לרכוש מוצרים מהליין – ״Garnier Bio״ שהובטח כאורגני לחלוטין. כל המוצרים בליין קיבלו תו תקן אורגני ע”י הארגון הבינלאומי Ecocert Greenlife. המשמעות היא שהמוצרים הם טבעיים וטבעוניים והם מיוצרים באריזות ממוחזרות שגם ניתנות למיחזור.
ויש עוד המון חברות כמובן בכל התחומים האפשריים.
בשביל להבין איך חברה יכולה להיות סביבתית צריך להבין קודם כל שמגוון הפרמטרים מייצרים הגדרות שונות בשוק. עם זאת, אפשר לנסות ולעשות חלוקה למספר היבטים:
היבט המוצר/השירות עצמו – איפה הוא מיוצר, ממה הוא עשוי, איזה תהליכים הוא עובר בדרך.
ההיבט שמסביב למוצר – אופן השילוח, האריזה.
וישנם גם היבטים נוספים כגון ההשפעה של החברה על זיהום אוויר ועל שינוי האקלים, ניסויים בבעלי חיים, תנאי עובדים, ועוד בהתאם לתחום המדובר.
המעבר לחדשנות סביבתית בהחלט דורש מהחברות משאבים רבים, אבל הוא גם טומן בחובו הזדמנויות גדולות. למשל- בידול המוצר מול המתחרים, יצירת ערך, בניית אמון בקרב הלקוחות ועוד.
אז מה אתם אומרים, האם תאמינו לחברה מוכרת שמנסה לעשות צעדים סביבתיים ראשונים?
האם על כל חברה בימנו מוטלת החובה לעשות השתדלות סביבתית?
והאם קיים הבדל בין חברות מתחומים שונים?
אני מתרגשת מאוד להתחיל ללמוד על הכל. אני בטוחה שאצבור הרבה ידע ושארצה רק לחלוק אותו ולדבר על נושאים נוספים פה בבלוג. מה שנקרא – stay tuned.