זה לא סוד שמזה תקופה ארוכה כולנו קונים יותר באינטרנט. מאז המצאת האינטרנט ב-1990 קיימת עלייה מתמדת בקניות אונליין שאנחנו מבצעים.
ישראל כבר הוכתרה ב-2016 כמובילת ה-OECD בהזמנת חבילות ביחס לגודל האוכלוסייה, כשעל פי דואר ישראל הישראלים הזמינו באותה שנה 52 מיליון חבילות מחו”ל.. הצמיחה המתמדת בהיקפי הקנייה באינטרנט נובעת משתי סיבות עיקריות: הרחבת טווח גילאי הקונים ברשת והגדלת תדירות הקנייה שלהם. מבחינת התדירות, כך על פי המחקר, אחד מכל ארבעה ישראלים נכנס לאתרי קניות באינטרנט כל יום או כמעט כל יום.*
גם אני מספרת וממליצה בבלוג לא מעט על מותגים שונים שמוכרים לנו בגדים באינטרנט, בארץ ומחוצה לה. בתחום הקיימות, הדעות לגבי העדפת קנייה ברשת על פני קנייה בחנות פיזית – חלוקות.
מצד אחד, יש הטוענים שהקנייה באונליין בהכרח מורידה את טביעת הרגל הפחמנית (סך פליטות גזי חממה) של המותגים. מן הצד השני עומדים אלה שטוענים כנגד הבזבוז שקורה בקניות שכאלה. בהזמנה ממותג לא מקומי למשל – קיים בזבוז משאבים גדול בשליחת החבילה לצרכן (זה שנעשה בדרך כלל בדגש על מהירות). כמו כן, ישנן בעיות בצורת האריזה של משלוחים, החלפות והחזרות, ועוד.
כחלק מהמסע שלי בבלוג, כמו שבטח כבר קראתם, אני מעודדת אתכן לאמץ הרגלים קטנים. אחד בכל פעם. ולכן גם כשאנחנו מדברים על קניות באונליין- הייתי רוצה לדבר על איך אפשר להמשיך לעשות את זה בכל זאת לחשוב ולהתנהל בצורה קיומית.
8 טיפים לרכישה חכמה
1. לבדוק את ה-׳אודות׳ של האתר.
כדאי לחפש בכל אתר מה הוא מספר על עצמו. מותגים שמתנהלים בדרך של קיימות הם כאלה שבדרך כלל ירשמו על זה באתר שלהם. הם ירצו לשתף את הצרכן בתהליכים שהם עוברים, בחומרי הייצור, בשרשראות האספקה וכו׳. חפשו את השקיפות הזאת. מי ששקוף יותר – ככל הנראה עושה יותר. מי שלא נותן מידע לגבי הייצור שלו – כנראה שיש לו סיבה להסתרה.
2. לקנות יד שניה אונליין.
חברות שמוכרות בגדי יד שניה ברשת מביאות איתן את כל היתרונות של רכישת בגד שכבר עבר שימוש – מבלי לצאת מהבית. בארץ, אביא לדוגמא את האתרים של הסייקל ו-שיינושקה.
3. לבצע את כל התהליך רק באונליין.
צרכנים רבים הולכים לבדוק את המוצר בחנות פיזית ואז מזמינים אותו ברשת. מהלך רכישה שכזה לא רק שאיבד את כל היתרונות של הקניה באונליין אלא אפילו הופך להיות האפשרות המזהמת ביותר! לכן כדאי להתחייב לאפשרות אחת בלבד ולקצר תהליכים.
4. לקנות מקומי.
המעבר משינוע ימי/אווירי לשינוע רכבות – בהכרח מוריד זיהום שינוע. עובדה מעניינת היא כי השליחים של חברות השליחויות עושים הכל כדי למקסם את קוי החלוקה לזמן הקצר ביותר. זאת לעומת הצרכן הרגיל שינסה להגיע לחנות הפיזית ״על הדך״ – אבל לעולם לא באותה רמת יעילות. במחקר שנערך ב-MIT ב-2013 נמצא כי הצרכן האינטרנטי משאיר חצי מטביעת הרגל הפחמנית של הצרכן המסורתי שקונה בחנויות. השוני הוא בהתמקדות במקום אחד – שלא כמו הצרכן הפיזי שצריך לסוע ממקום למקום על מנת לעשות השוואה.
אני רק אציין פה שכדאי לשים לב מה בדיוק עומד מאחורי ההבטחה של מותג להיות ׳מקומי׳. לפעמים לצערנו מדובר רק בייצור הסופי. השאלות שצריכות להישאל בשביל לזכות בתואר ׳מקומי׳ כוללות גם את הדרך לייצור. מאיפה הגיע הבד? ההשפרה? הצביעות? ועוד.
5. לא לקנות בקלות ראש.
למותגים שמוכרים באונליין יש אחוז החזרות מטורף – דבר מתבקש בסוג כזה של רכישה. להחזרות יש כמובן נזק אקולוגי גבוה – כי מדובר בעוד ועוד שינוע של מוצרים, ועוד ועוד חבילות. לכן כדאי להשקיע כמה שיותר מחשבה בבחירת הבגד ובבחירת המידה. מומלץ להשתמש בכל הכלים הקיימים באתרים (מדריך מידות ועוד) ולהגיע להחלטה מושכלת שיכולה לחסוך החזרות. שימו לב – המותגים יודעים שאנחנו נתפתה לקנות יותר ממה שאנחנו צריכים – ולכן הם מציעים החזרות חינם.
6. לעשות את הקנייה לאט.
לשמור פריטים בעגלה, לחשוב על זה שוב. אם נכנסתי לאתר מסוים והחלטתי לרכוש פריט אחד בודד – כדאי בשלב ראשוני לשמור אותו בעגלה. באם מדובר באתר שאני אוהבת ומעריכה – יש סיכוי שבקרוב ארצה לרכוש פריט נוסף. אם אצליח לאחד את הפריטים בסופו של דבר להזמנה אחת – הרי שמדובר בחיסכון של שליחות ובהצלחה גדולה לסביבה.
7. להעדיף חברות עם אריזות מקיימות.
כמו שהסברתי בפוסט ״תסתכלי בקנקן, לא רק במה שיש בו״, אריזות משלוחים הן בעיית פסולת עצומה שהעולם מתמודד איתה. בהעדפה של מותג שדואג לאריזות מקיימות – אנחנו יכולים להיות רגועים יותר באשר להשלכות של המשלוח על הסביבה.
8. לא לבחור באופציה של אקספרס.
אם אנחנו מבקשים מהמותג להביא לנו את המשלוח במהירות – אנחנו בעצם מבקשים ממנו למצוא את הדרך הכי קצרה להגיע אלינו. זה אומר שאנחנו שולחים יותר משאיות לכבישים. או גרוע אפילו יותר – גורמים לדואר אווירי. עם כל הקושי שבדבר, אנחנו צריכים ללמוד לבחור במשלוח האיטי יותר, אפילו אם זה המהיר מוצע לנו בחינם. דבר נוסף בנושא של משלוחים – כדאי לתכנן ולקבוע משלוח בזמן שבו אנחנו באמת צפויים להיות בבית, זאת על מנת לחסוך לשליח נסיעות חוזרות.
* מתוך כתבה שעוסקת בקניות של ישראלים באינטרט, פורסמה בדה מרקר ב-2017. לכתבה
מקווה שהקנייה הבאה שלכן באינטרנט תהייה חכמה יותר, ירוקה יותר ומהנה יותר! ספרו לי אם יש לכן טיפים נוספים.