דמיינו רגע לעצמכם את המוצר האחרון שרכשתם אונליין. לא משנה אם היה זה מוצר אופנה או מוצר אלקטרוני או כל דבר אחר – נסו לחשוב על האריזה שבה הגיע אליכם המוצר הזה. מן הסתם, שהאריזה הייתה מפוארת בהתאם לשווי ואופי המוצר. אבל בכל מקרה שלא יהיה – כנראה שהושקעה בה מחשבה מרובה. בעולם שבו אנחנו חיים כיום, הפסיקו זה מכבר למכור מוצרים. כל מי שמבין בשיווק אפילו טיפה יסביר לכם שהיום המותגים מוכרים חוויה. כחלק מזה – האריזה הפכה לשחקן מרכזי בחוויה של הצרכן. אני מניחה שרובכם מכירים את המונח שהטביעו הבלוגריות – UNBOXING. הכוונה לחוויה שמתרחשת בעת קבלת משלוח – בעצם הפתיחה של האריזה וה״גילוי״ של המוצר החדש. המותגים מיהרו להסתגל ולשדרג יותר ויותר את האריזות שלהם. מה שהם לא חשבו עליו כמובן – זה באיזה בזבוז אדיר מדובר. בפוסט הזה אנסה להסביר מה כזה גרוע באריזות מוצר נעימות ויפות, מה אפשר לעשות עם זה ומי כבר פועל בנושא.
מה הבעיה של אריזות מוצר יפות?
אם תחשבו על זה לרגע – לאריזה אין כל משמעות חוץ מהיותה נעימה ויפה. החברות משקיעות משאבים כל כך אדירים בחוויה ראשונית בשביל הלקוח, אבל שלא כמו המוצר עצמו – מדובר בחוויה מהירה מאין כמוה. בתוך דקה או שתיים האריזה הופכת להיות פסולת ואין בה עוד שום שימוש. אפילו מוצרי אופנה המוגדרים כ״אופנה מהירה״, תסכימו איתי שישרדו בארון של לקוחה לפחות עונה אחת? בעוד האריזה שורדת דקות בודדות בלבד. מדובר אם כן – בפסולת ידועה מראש! כל שכן כשהחומרים שמהם עשויות האריזות כוללים הרבה פעמים פלסטיקים כאלה ואחרים, פצפצים, דפי נייר ועוד.
לפי דיווח של הסטארט-אפ האמריקאי LimeLoop, שהתבסס על נתונים שנאספו מחברות UPS FedEx, USPS ואמזון, מדי שנה נשלחות בתוך ארה״ב 165 מיליארד קופסאות קרטון, שגרמו לכריתת מליארד עצים. *
העולם מתמודד עם הנושא של אריזות כמובן בכל תחומי הצריכה. אם נסתכל לרגע על תחום המזון למשל – ״תמיר – תאגיד מחזור האריזות בישראל״ פועלים בארץ כבר מספר שנים. תמיר הכניסו לחיינו את הפח הכתום, והעבירו חוקים שונים ע״מ להרגיל את הציבור הישראלי להפריד פסולת ולמחזר אריזות – בדומה לנהוג בשאר העולם. לפני מספר חודשים תמיר הכניסו לארץ יוזמה חדשה – סימון סמל מיחזור על גבי אריזות מזון. בצורה הזאת חברות המזון יכולות להגיע לכלל הצרכנים שלהם ולהסביר להם בפשטות איך עליהם לנהוג עם האריזות. חברות שכבר משתתפות במהלך – אסם, מאפיית אנג׳ל, ועוד.
בעולם האופנה, המצב חמור ביותר בעיקר סביב העלייה בצריכת מוצרים אונליין. ההתנהלות עם משלוחים מאתרי סחר כוללת גם אריזה חיצונית וגם אריזות פנימיות – הווה אומר שלל פלסטיקים ומזהמים אחרים. במדינות איחוד האירופי, הבזבוז של אריזות בשנת 2016 הגיע כמעט ל-87 מיליון טון – בערך 170 קילו לאדם!
איך אפשר לשפר אריזות מוצר?
1. הקטנת האריזה ביחס למוצר – צעד פשוט לכאורה אבל חשוב מאוד. מוצרים רבים נארזים בתוך מספר גדול של שכבות – בדרך כלל יותר מהנצרך. בעזרת הפחתה של שכבות האריזה – ניתן יהיה להפחית את הזיהום הסביבתי.
בייצור של נעליים למשל, ישנה כפילות אריזה בדרך כלל – אריזה של הנעל עצמה + אריזה לשם השליחה. בחברה Allbirds פיתחו אריזות קרטון שהן גם ממוחזרות (מקרטונים קודמים) וגם מאפשרות לשלוח את הנעליים בתוך קופסא אחת בלבד.

2. אריזות מחומרים הניתנים למיחזור. בעזרת חשיבה על החומר ממנו עשויה האריזה מותגים יכולים לייצר אריזות יפות מאוד, בידיעה שהם לא יגיעו לפח. פתרון כזה מעביר את האחריות אל הצרכן – ונשען על ההנחה שמדובר בצרכן חכם. בשביל לוודא שהצרכן באמת יבין מה עליו לעשות – נהוג לציין על גבי האריזה שהיא ניתנת למיחזור. ואפשר גם יותר מזה – לרשום בצורה ברורה ״בבקשה להעביר למיחזור״.
דוגמאות:
- Amazon Frustration – Free Packaging – אופציה שאמזון נותנת לבחירה בכל משלוח – מאפשרת לצרכן לקבל אריזה הניתנת למחזור שלא משתמשת בחומרי אריזה מיותרים.
- אריזות שהופכות לקומפוסט – מזינות את האדמה במינרלים חיוניים. מדובר בפתרון שדורש הרבה הכנה וגם עולה לא מעט כסף. חברות מקיימות – LANIUS, Reformation ועוד.
- ישנן חברות המשתמשות בקרטונים שכבר עברו מיחזור מקרטונים משומשים אחרים.
3. אריזה לשימוש רב פעמי – אריזות שהלקוח מתבקש להחזיר. כמובן שמדובר בבקשה לא פשוטה מהצד של הצרכן – ולכן ישנן חברות המחפשות תמריצים, כמו למשל החזרה של אריזה עבור הנחה בקנייה הבאה. מדינות מסוימות בארה״ב ובאירופה החלו זה מכבר להעביר חוקים – מוצלחים יותר ופחות – על מנת לקנוס חברות שמשתמשות באריזות חד פעמיות.
4.ייצור אריזות שיכולות להפוך להיות משהו אחר. מדובר בפתרון שמבטיח לאריזה חיים ארוכים יותר. זה דורש חשיבה מעמיקה ויצירתיות – אבל מסוגל להבטיח שימוש חוזר. בגרסה הראשונית המוצר משמש כאריזה יפה, ובגרסה השניה הוא הופך להיות משהו בעל שימוש אחר. בדרך כלל נהוג לצרף ״הוראות״ לצרכן ולעודד אותו להשתמש באריזה בהמשך. הפתרון הזה גם עונה על הבעיה שהגדרנו וגם מספק לצרכן חוויה נוספת, שלא תמיד קשורה ישירות למוצר – אבל משלימה אותו.
במותג HARA למשל, שולחים הלבשה תחתונה בתוך תיקי במבוק שלאחר מכן הופכים שימושיים ככלי לארגון חפצים. דוגמא ישראלית – המותג KRUSH של קרן גרינפלד לאביזרי ראש. קרן עשתה לאחרונה שינוי באריזות ועברה לקופסא שניתנת לשימושים נוספים.
יוזמות מעניינות נוספות
The Circular Polybag Pilot – פיילוט חדש של הארגון (ההולנדי) ״Fashion for Good״ שהתחיל ב-2020. תוכנית הפיילוט בודקת אפשרויות הפחתה של שקיות ניילון לאריזה בתעשיית האופנה. בדרך קבע, בערך 180 ביליון שקיות ניילון מיוצרות בשנה בשביל לארוז מוצרי אופנה. בשיתוף עם חברות כמו אדידס ו- C&A החברות מחפשות אחר פתרון לייצר שקיות ניילון בצורה ממוחזרות. לקריאה נוספת

בשנת 2014 חברת פטגוניה החליטה לעשות ניסוי ולהפסיק לגמרי את השימוש שלה בשקיות ניילון לאריזות. תוצאות הניסוי היו מאכזבות – החברה הגיעה למסקנה ששליחת חבילות בלי השקיות פוגעת במוצר עד כדי כך שב-30% מהמקרים הוא הופך להיות בלתי שמיש. בסופו של דבר המסקנה הייתה שמוצר פגום שהופך ללא-לביש הוא נזק סביבתי גדול הרבה יותר מאשר שקיות הניילון. מאז ועד היום החברה עדיין מחפשת אחרי פתרון טוב יותר. כחלק מהשקיפות המהממת של החברה, באתר שלה אפשר לקרוא על הניסוי, כולל תמונות והסברים למה כל פתרון שהם בדקו לא היה טוב. לקריאה נוספת
* ״החיים קצרים, אל תקני את הנעליים״, שלי גרוס ומיכל לוי ארבל, ישראל, 2020.
לסיכום, בפעם הבאה שתבדקו את המאמצים של חברה מסויימת לעבר קיימות, אל תשכחו להסתכל גם על ה״קנקן״ שלה. מזכירה לכן שכל שינוי חשיבה מבורך בעיני הסביבה, והנה דוגמא מצויינת למקום שממנו חברות יכולות להתחיל ולשפר את עצמן.
מבחינת הצרכן, היידים שלנו לרוב כבולות למול החברות שמקבלות את ההחלטות על צורת האריזה. באופן כללי אפשר להגיד שהעדפה של קנייה פיזית על פני קנייה אונליין – תפחית בהכרח בזבוז באריזות. אולם, מכיוון שהעולם הולך יותר ויותר לקראת קניות אונליין – נדמה לי שהפתרון טמון בחלופות אפשריות לאריזות חכמות – ולא בהימנעות שלנו.
ספרו לי איזה יוזמות בנושא אתן מכירות?

נועם המקסימה
הפוסט כל כך נעים ונוגע ללב.
כאשר אני חושבת על ייצירת מוצרים חדשים בעולם זה מרגש וכיף אבל תמיד תמיד JUAC, על ההשלכות של המוצר לטוב ולרע. אם אנחנו רוצים לכבד את העולם שאנחנו חיים בו אסור לנו לשכוח אותו לרגע.
תודה על הייזכור ושתמיד נזכה לייצר אופנה קיומית, מכבדת, איכותית, חכמה וטובה.
שלך תמיד
קרן KRUSH
קרן את האור בעולם הזה!
אני באמת מכל הלב שמחה להיות צרכנית של מוצר שיש מאחוריו חשיבה סביבתית, הסתכלות לעתיד ומציאת פתרונות אחראיים.
תודה על התרומה שלך לנושא