השערת הביופיליה הוא מונח שמדבר על הקשר של האדם לטבע ועל הרצון הבלתי פוסק שלו להתחבר אליו. זה מונח חדש בשבילי, נתקלתי בו לא מזמן דווקא מכיוון של אדריכלות (נגיע לזה בהמשך). הייתי חייבת לקרוא על המשמעות שלו ואחרי שחקרתי גם לכתוב על זה. המונח “ביופיליה” נטבע במקור על ידי הפילוסוף והפסיכואנליטיקאי הגרמני-אמריקאי אריך פרום בשנות השישים. מאוחר יותר היה זה אדוארד וילסון, חוקר וביולוג אמריקאי שהכניס אותו למדעי הביולוגיה. אבל קודם כל בוא ננסה להבין את הרקע לסיפור.הקדמה
משמעות המונח השערת הביופיליה
ביופיליה היא ״אהבת החיים״, המשיכה הראשונית שלנו לכל מה שחי. השערת הביופיליה מנסה להבין את הנטייה הפסיכולוגית הבלתי מודעת שלנו לתקשר עם הסביבה הטבעית שלנו.
מדובר בעצם בצורך ביולוגי הנובע מההתפתחות שלנו כיחידים וכחברה. אנחנו נמשכים לחיים כמו לדוגמא לתינוק קטן – כדי שנוכל להגן עליו. לעומת זאת אנחנו נרתעים מהתנהגויות אנושיות אחרות שמטרתם להרחיק אותנו. האחריות שאנחנו מרגישים כלפי פרחים ובעלי חיים היא זאת ששומרת עליהם בחיים – וגורמת בסופו של דבר להמשך מחזור החיים.
השערת הביופיליה חשובה להבנת בריאות האדם ומחלותיו. קשר עם הטבע חיוני לנפש האדם. מחקרים הראו זה מכבר כי ישנו קשר חיובי בין חשיפה לטבע לבין תופעות פסיכולוגיות חיובית כגון הורדת חרדה. מחקרים מדעיים גם הוכיחו השפעה חיובית על הבריאות שלנו. בין השאר, חשיפה לטבע מורידה לחץ דם, מחזקת את מערכת החיסון, משפיעה לטובה על רמת הסוכר בדם, משפרת יכולות קוגניטיביות, מפחיתה תסמיני הפרעות קשב וריכוז, דיכאון וחרדה, מגבירה את תחושת האושר ומשפרת את מצב הרוח.
כבר ב-1984 התפרסם המחקר הראשון שטען כי הימצאות של חלון המשקיף אל נוף של צמחייה מסייעת להאיץ את תהליך הריפוי של חולים המאושפזים בבתי חולים. באופן דומה, גם צמחייה באותו חדר בו מאושפזים החולים יכולה לסייע בזירוז של תהליך הריפוי שלהם.
במהלך ההיסטוריה האנושית התרחקנו מהטבע. בעבר הרי חיינו בצורה כפרית-חקלאית, ולאחר המהפכה התעשייתית עברנו לאורח חיים אורבני.
ומשהו שם חסר לנו.
ההשלכות על רווחת החיים שלנו הן מרחיקות לכת. הן עשויות להשפיע לא רק על איכות החיים החומרית שלנו אלא גם על המצב הנפשי והרוחני שלנו.
הקשר של ביופיליה לתחומים אחרים
בתחום האדריכלות, כיום אנשים רבים יוצרים טבע במרכז הבית שבו הם חיים – קונספט שנקרא ״תכנון ביופילי״. הבית שלנו, שהוא בית הגידול היומי שלנו, מרגיש לנו כבר חסר, ואנחנו מנסים להכניס לתוכו אלמנטים מהטבע. המטרה בעיצוב ביופילי היא להרחיב את מקומו של הטבע גם בסביבות אורבניות לחלוטין. חוץ מצמחייה, נעשה שימוש גם בחומרים נוספים מהטבע כגון עץ ואבן ושימוש בגוונים המדמים את הטבע.
גם מקומות העבודה הכירו זה מכבר בצורך ליצור חללי עבודה שתורמים לעובדים בסביבה הבנויה. הבאת הטבע למבנים מאמינה שבאפשרותו לשפר את המורל של העובד ואת תפוקתו. מקובל לתרגם עלייה של אחוז אחד בפרודוקטיביות של עובד (אשר שווה לכחמש דקות עבודה ביום) לתוספת רווח של 600-700 דולר לחברה בשנה.
בהקשר העירוני, אפשר להזכיר את המושג של שימור עירוני. המעבר למגורים עירונים גרם לניתוק של בני האדם מהטבע. לכן היום מדברים על שימור של שטחים ירוקים בתוך העיר ועל עיצוב חכם לערים ״ירוקות״.
מעניין לציין שמחקרים הוכיחו יכולת להנות מהטבע גם באמצעים וירטואליים. במחקר שנערך באוסטרליה, נבדקים שנחשפו לזמן קצר לתמונה של גג ירוק מכוסה בצמחייה פורחת הפגינו מיד לאחר מכן ביצועים טובים יותר במשימה שדרשה ריכוז ותשומת לב, בהשוואה לנבדקים שלהם הוצגה תמונה של גג בטון חסר צמחייה.
הקשר של ביופיליה לאיכות הסביבה
הקידמה כפי שאנחנו מכירים אותה כיום פיתחה אצלנו את התדמית של כיבוש וריסוק הטבע. המהפכה התעשייתית הרי הפכה אותנו בני האדם לחזקים יותר, טובים יותר, מהירים יותר. הנה, אפילו היום כשאנחנו מדברים על מגפת הקורונה אנחנו מרגישים עליונות כשאנחנו ״מנצחים את הנגיף״.
החשיבה של ״השולט בטבע״ חייבת להשתנות.
אנחנו חייבים לרצות לחיות בהרמוניה עם הטבע. רק כך נוכל להתחבר למשמעות יותר גדולה מאתנו.
בסופו של דבר, אנחנו חלק מהטבע ומשולבים בו. כל מה שנעשה למערכת האקולוגית של כדור הארץ נעשה לעצמנו בעצם.
דרכים לחדד את הביופיליה שלנו ביום-יום
1. להכניס ירוק הביתה
2. לצאת ״לראות שמיים״
3. ליזום מפגשים חברתיים
4. לגור ליד גינה/פארק
5. לשלב אלמנטים טבעיים במקום העבודה
מעניין והכי הגיוני בעולם!
מעניין לבדוק אם כשבני אדם התחילו לגור בבתים הן ישר הכניסו את הטבע איתם או שהם ניסו להתנכר לו מעצם אותהה תחושת ניצחון. את יודעת אם הביופיליה מכוונת גם אל בעל חיים?
אה, וכיף שחזרת!
איזה כיף שאת פה, תודה רבה!
האמת שזאת שאלה מצויינת, לא קראתי על בעלי חיים אחרים
לגבי הבתים – אני חושבת שהבתים הראשונים היו מעצם הבנייה שלהם קרובים יותר לטבע. רק בשלב מאוחר יותר הגיע הבטון וכל הבעיות שלו..
אגב ראיתי את הכתבה הזאת ב-uncoated וישר נזכרתי בך:
https://uncoated.co.il/magazine/danielle-keller/