לא משנה מה קרה בעולמנו בחודשים האחרונים – הקיץ הגיע ואיתו הרצון לרוץ לחוף הים הקרוב. הקיץ הזה, אמנם, מציב בפניי אתגרים חדשים. המעבר להתחשבות חברתית-סביבתית מצריך ממני למצוא פתרונות לאתגרים לא פשוטים כלל. ביניהם למשל – העבודה המעצבנת שקל לי יותר למצוא בגדי יד שניה בחורף. אל תשאלו אותי למה. משהו במציאת סריגים וז׳קטים קל יותר מאשר טי-שרטים ושמלמלות קטנות. והנה עוד בעיה חדשה – בגד ים. גם ככה הרי מדובר בנושא כאוב כל כך לרוב הנשים. כל שכן בבואי לחפש בגד ים שלם (אבוי!) ולא ביקיני פצפון. כל שכן עכשיו כשאכפת לי גם מאיזה חומר הוא עשוי. אבל, שפחתכן הנאמנה עשתה את המחקר בשבילכן (ובשביל הסביבה) וחיפשה רבות אחרי מותגים ראויים לציון בדפים אלה.
אז מה בעצם כל כך בעייתי בבגדי ים?
בגדי ים, כידוע לכם, עשויים לייקרה. לייקרה, אם לא ידעתם, זה בעצם השטן. מדובר בחומר סינתטי להחריד. בלי יכולת התפרקות, שאם ניתן לו לעשות את שלו – מסוגל להישאר בעולם הזה במשך 200 שנה! זאת אומרת שהוא יתפרק כשהנכד של הנכד שלי יהיה בגילי! (אל תשאלו, זה היה חישוב מסובך). מדובר אם כן, בטרגדיה משפחתית.
מה אפשר לעשות לשיפור המצב?
כשמדובר בבגדי ים, אני פחות אמליץ לכן לקנות יד שניה. למרות שיש נשים שעושות את זה (ויש בגדי ים וינטג׳ הורסים!), מבחינתי יש גבול לכל תעלול. כל שכן כשהוא מתקרב למפשעה שלנו. אבל, אל דאגה, יש פתרונות אחרים!
דבר ראשון, אפשר למחזר לייקרה. אפשר לקחת לייקרה מבגדי ים ישנים שאינם בשימוש, להעביר את החומר תהליכים שמחזירים אותו למצב גולמי – ומשם להתחיל בבנייה מחדש.
דבר שני, אפשר למחזר את הבדים מחומרים חלופיים. חומרים טבעיים (שלא מרגישים כמו הלייקרה הסינתטית שאנחנו רגילות להיחנט בה), או חומרים אחרים – כגון פלסטיק, רשתות דייגים, ועוד.
ECONYL® היא חברה איטלקית שמייצרת סיב חדש משאריות אשפה שנסחפו לאוקיינוס או נשלחו להטמנה. מדובר ברשתות דייג, שקיות ניילון וחלקי פלסטיק שנאספו מהים. החברה מייצרת ניילון חדש שהוא גם דומה בתכונותיו לניילון המקורי, וגם ניתן לשימוש חוזר שוב ושוב. בצורה הזאת חברות יכולות לייצר מוצרים חדשים מחומר גלם קיים, וגם לאפשר להם חיי נצח. חברות שמשתמשות בסיב מייצרות מוצרים שונים – ביניהם בגדי ים, אומנם גם שטיחים, ריפודים ועוד. לאתר החברה – https://www.econyl.com
אז מי עושה את כל זה בשבילנו?
קיימים מספר מותגים שעונים לדרישות שלנו לקיימות פחות או יותר. חלקים ממחזרים, חלקם מוצאים פתרונות יצירתיים אחרים. בארץ כרגיל – אין הרבה. בחו״ל קיימים יותר מותגים, מתוכם את אלה שעושים משלוחים לארץ הכנסתי לרשימה הבאה.
12 חברות לבגדי ים אקולוגיים
Naya
חברה ישראלית שעובדת בצורה של הדפסה דיגיטלית ידנית. הבדים מיוצרים בספרד מפסולת של בקבוקי פלסטיק. ישנה הקפדה על שרשרת אספקה קצרה.
OHOY swim
חברה סקנדינבית שעושה שימוש בבדים מניילון ממוחזר- בעיקר מרשתות דייגים. בכל רכישה 1% מהרווחים מגיעים לארגון של המתנדבים שאוספים רשתות מהחופים לצורך מיחזור.
NATASHA TONIC
מעצבת אמריקאית שמייצרת בדים מסיבי קנבוס המפחיתים זיהום מיקרופייבר. בגדי הים יכולים לשמש גם כפיג׳מות וגם כבגדי ספורט – מתוך מטרה לשימוש מקסימלי במשך היום. 5% מהרווחים נתרמים לארגון למאבק נגד זיהום פלסטיקי באוקניוסים. באתר קיים עמוד ״שקיפות״ שבו מצויינים כל הפרטים – איפה מייצרים את הבדים, איפה מגדלים את הסיב ועוד.
Hackwith Design House
חברה אמריקאית שמתעסקת בניצול חומרים מקסימלי. הבגדים נתפרים בייצור מקומי (ארה״ב), ורק לאחר הזמנה של הלקוחה! ככה שלא קיימים עודפי מלאי. דבר נוסף שהחברה עושה זה קריאה ללקוחות להחזיר אליה את הבגדים שכבר לא בשימוש. בגדים במצב טוב – נמכרים בחנות נפרדת בתוך האתר בתור יד שניה ובמחיר נמוך יותר. בגדים שלא ניתנים למכירה חוזרת מפורקים ומשומשים לייצור הדגמים הבאים! (על כל החזר של בגד מקבלים 20 דולר לשימוש בחנות).
Stay Wild Swim
מותג בריטי שמשתמש בבדים של ECONYL® וגם עושה רקמות ממחזור של בקבוקי פלסטיק. בגדי הים מיוצרים במפעל בריטי, מה שלדברי החברה נותן להם שליטה על כל תהליכי הייצור – בשיטה של ״אפס פסולת״, תוך שמירת אנרגיה ועוד.
AMARA
חברה שנמצאת בטולום (מקסיקו), משתמשת בכל דגם בעיקר בסיבים של ECONYL®. החברה נותנת דגש מיוחד על דגמים שניתנים להפיכה ככה שמאחד אפשר ליצור מגוון של אפשרויות. בגדי הים מיוצרים במקסיקו על יד אמנים מקומיים ובכך החברה תומכת גם בייצור מקומי וגם במסורת של מלאכה מקסיקנית. החברה גם מקיימת אירועים של נקיונות חופים.
Jessica Rey Swimwear
חברה אמריקאית שמשתמשת ב-100% בדים ממוחזרים מרשתות דייגים. החברה שמה את הדגש על ייצור מקומי ב-LA במפעלים ששומרים על תנאי העסקה לעובדים.
תוספת אישית – מתה על הגזרות הצנועות, שכוללות אוברולים, חצאיות, ושלל ממתקים!
Vitamin A
חברה אמריקאית שמשתמשת בחומר EcoLux™ המיוצר במיוחד מסיבי ניילון ממוחזרים. 95% מהייצור נעשה באופן מקומי – בדרום קליפורניה. החברה תורמת חלק מהרווחים לארגונים ששומרים על בתי הגידול הימיים.
BAIIA
מותג אוסטרלי שמוכר בגדי ים שניתנים להפיכה ולקשירה מחדש – בשביל הגיוון. הבדים מיוצרים בכוונה תחילה במפעל מסויים בסין שאיבד לקוחות אחרים כשהחליט לעבור לייצור אקולוגי ולשמירה על תנאי העובדים. הבדים הם 100% ניילון ממוחזר.
MYMARINI
חברה מהמבורג, משתמשת בסיבים של ECONYL®. מייצרת בקרואטיה, הבדים מגרמניה והגזרות מהמבורג – מרחקים קצרים כדי לשמור על שרשרת אספקה קצרה. בגדי ים קלאסיים שמשמשים גם לפעילות ימית וגם ניתנים לגיוון.
האמת היא שהיה לי כיף גדול לכתוב את הפוסט הזה. הכרתי מותגים מהממים, חלקם אגב מייצרים מוצרים נוספים – לא רק בגדי ים. דרכי ההתמודות של חברות שונות מרתקות בעיניי – מהנסיון לקצר שרשראות הספקה ועד הקריאה ללקוחות להחזיר פריטים שלא בשימוש. כרגיל, בישראל דרך ארוכה עוד לפנינו. אבל אני מאמינה בפוטנציאל, ומשתדלת להסתכל קדימה בחיוב.
מחכה לשמוע מה אהבתן, וכמובן אם החלטתן להצטייד בבגד ים שיש לו גם משמעות.
לגמרי פוסט כיפי! וכיף לראות ייצוג ישראלי. ממש אהבתי את ג׳סיקה ריי ו-Almaola, יש לי כבר כמה דגמים על הכוונת שיאלצו לחכות לעונת המבצעים.
אפשר לבקש פוסט כזה גם על חברות סביבתיות ‘רגילות’ (לא בגדי ים)?
איזה כיף לשמוע שאהבת והתחברת!
כן אני מבינה אותך, לצערי הבעיה הגדולה של כל המותגים זה המחירים הגבוהים. חיפשתי המון ברשת ולא הצלחתי למצוא מותגים זולים יותר..
ולבקש אפשר תמיד! ואו יש המון חברות (בעיקר בחו״ל כמובן) צריכה באמת להתחיל לרכז את כולם